maandag 30 september 2013

Vooruitblik (van 30 sept. t.e.m. 4okt.)

De eerste maand zit er bijna op. We hebben al ontzettend veel geleerd en gedaan maar er komt nog veel meer...

Deze week is het 'fietsweek'. De lessen wereldoriëntatie en muzische vorming staan in het teken van 'De fiets'.  Op maandag verkennen we de buurt en ontdekken zelf hoe (on)veilig het is rond de school. Dinsdag komt 'meester op de fiets' naar school. Hij oefent met ons allerlei vaardigheden om veilig en rustig te fietsen. We controleren zelf onze fiets. Indien nodig kunnen mama of papa nog bijsturen, want vrijdag controleert de politie onze fietsen. Zorg dat ze dan volledig in orde zijn.

 
Het eerste boekje van veilig leren lezen is uit! Maandag wordt het nieuwe ankerverhaal voorgelezen. Daarin zitten ook alle woorden die in kern 2 aan bod komen. We beginnen met het woord 'teen' en de 't'. Daarna staat ook nog 'één' en de 'ee' op het programma. De letters 't' en 'ee' komen ook uitgebreid aan bod tijdens de schrijflessen.

Tijdens de rekenlessen gaan we verder aan de slag met de hoeveelheden tot 6. We vergelijken hoeveelheden en gebruiken daarvoor allerlei tekens zoals "=". De rangorde (getallenlijnen)  en ook optellen tot 6, worden met vooral doe-opdrachten aangebracht.  

Het wordt weer een boeiende week!

Wat leren we in kern 2?


Kern 2: teen - een - neus - buik - oog
In deze kern leert uw kind:
Letters: t – n – b – oo – ee
Woorden: teen - een - neus - buik - oog

De letters i - m - r - v - s – aa - p – e zijn bekende letters geworden. De letters t – ee - n – b – oo komen daarbij met behulp van de woorden: teen, een, neus, buik, oog. Deze woorden passen bij het thema: ‘Mijn lijf’. Uw kind krijgt deze woorden aangeboden met behulp van een verhaal dat verteld wordt aan de hand van vertelplaten. In dat verhaal moeten 2 kinderen naar zwemles, maar door een ongelukje komen ze daar niet terecht.

Hakken en plakken
Naast het uitbreiden van de letterkennis, werkt uw kind ook aan de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen lezen: woorden in stukjes hakken (letters of klanken) en die stukjes weer aan elkaar plakken tot een woord. Met behulp van de tot nu toe geleerde letters kunnen ook andere woorden worden gemaakt dan bovenstaande woorden, bijvoorbeeld: vaar, kaas, pit, raam, boos. Dat is een  soort reis met steeds meer ontdekkingen en uitdagingen.

Waardering
Wat is er voor uw kind leuker dan thuis te laten zien wat het allemaal al kan? Het is belangrijk dat uw kind zelfvertrouwen krijgt bij het lezen. Spreek daarom altijd uw waardering uit over de leespogingen en de schrijfsels van uw kind, ook al gaat er nog wel eens iets mis

Zoemetjes knutselen

In onze klas wonen twee bijtjes ''Zoem en Zara". Ze helpen ons bij het leren lezen. Tijdens de knutselles zorgen we voor nakomelingen van Zoem en Zara.
 




 


woensdag 25 september 2013

Scholenveldloop

Een dikke proficiat aan alle atleten van ons klasje. 
Alexander, Anse, Don, Tuur, Nisrien en Ryan hebben hun medaille dubbel en dik verdiend.
 


Sfeerbeelden hoekenwerk

Tijdens hoekenwerk spreken we niet meer over 'hoekjes' maar over eilanden.
Op elk eiland valt er steeds wat te ontdekken of te doen.
 
 
Op taaleiland speelden de kinderen leesspelletjes.


Op fijneiland werd de fijne motoriek geoefend met kralenplanken.
 
Op sameneiland werden er gezelschapsspelletjes gespeeld.
 
 Op beeldeiland werden er mandala 's mooi en kleurrijk ingekleurd.





zondag 22 september 2013

Vooruitblik (van 23 t.e.m. 27 sept.)

Deze week ronden we kern 1 in de taallessen af. We leren eerst de letter 'e' van 'en'. De volgende dagen oefenen we de reeds gekende letters en woorden op verschillende manieren en met verschillende materialen (letterdoos, klikklakboekje, veilig & vlot, stempelkaartjes, taalspelletjes...). Op het einde van de week volgt dan een korte evaluatie.

Bij de rekenlessen hebben we sprong 2 al genomen. Deze week komen de cijfers van 1 tot 6 uitvoerig aan bod. Met een spannend verhaal worden deze cijfers aangebracht. We leren ze ook correct schrijven. Ook tellen, rekenverhalen naspelen, inhouden vergelijken ... zijn activiteiten die deze week aan bod komen.

De kinderen zijn erg bedreven in het bouwen van maquettes en het ontwerpen van plannen. Daar gaan we deze week nog even mee door. We tekenen een plattegrond van onze klas. De klasinrichting wordt kritisch bekeken. Het oriëntatiegevoel wordt ook aangesproken. De kinderen voeren hiervoor allerlei doe-opdrachten uit.

Maar ook knutselen, zingen, muziek beluisteren (deze week gaan we de klassieke toer op), een aflevering van leesdas, ... staan op het programma.

donderdag 19 september 2013

Kleine architecten aan het werk

We maakten een maquette van onze klas.




In groepjes tekenden we een grondplan van het klaslokaal.



Alle bevertjes op de foto

Zijn we niet schattig?

De zotte beverbende!

zondag 15 september 2013

Vooruitblik (van 16 t.e.m. 20 september)

Deze week leren we nog wat meer woorden en lettertjes. Het woord 'aan' en 'pen' komt aan bod. De letters 'aa' en 'p' worden extra ingeoefend. Met alle letters die we al kennen, kunnen we nieuwe woorden maken. Daarmee gaan we aan de slag. Het veilig & vlot boekje wordt geïntroduceerd.
Het lezen en schrijven van letters loopt voorlopig nog gelijk. De nieuwe letters 'aa' en 'p' gaan we ook schrijven.

Tijdens de rekenlessen zitten we ook niet stil we gaan verder met hoeveelheden te vergelijken en rangorde aan te brengen. De weegschaal wordt bovengehaald om gewichten te vergelijken. De begrippen 'zwaar, lichter dan, zwaarder, ...' komen daarbij zeker aan bod.
Alles wat we tot dan geleerd hebben wordt nog even opgefrist en op het einde van de week volgt dan een korte evaluatie.

Deze week ligt de focus op 'onze klas' tijdens de lessen WO.
Allerlei voorwerpen worden bestudeerd en correct benoemd.
We vergelijken onze klas met klassen uit andere landen. Er zijn zeker verschillen maar zijn er ook overeenkomsten?
De klasinrichting wordt besproken. Misschien hebben onze mini-architecten wel enkele frisse ideeën om de inrichting te verbeteren?
We bouwen een maquette van onze klas...

En we gaan wederom weer creatief aan de slag.
Iedereen mag zich vrijdag voorstellen aan de hand van een zelfgemaakt 'Wie ben ik-doosje'.
Pennen, boeken, kaften... worden muziekinstrumenten.
We trekken onze sokken uit om er sokpoppentheater mee te spelen.

Het wordt vast en zeker een fijne en leerrijke week!

Vissen knutselen, teken, schilderen...

Het woord 'vis' liep deze week als een rode draad door de lessen. We leerden 'vis' lezen en schrijven. Ook de muzische activiteiten stonden in het teken van vissen. Zo zongen we het liedje van '5 kleine visjes...', deden we de bewegingen van vissen na en bestudeerden ze aandachtig. Zo konden we tijdens de les 'beeld' gemakkelijk aan de slag om een vis te tekenen, te schilderen of te knutselen.








Schrijven met een veer




 
 

  We stapten in de teletijdmachine en vlogen meer dan 100 jaar terug in de tijd. Zo ontdekten we zelf hoe het was om met een veer en inkt te schrijven. Het was muisstil in ons klasje bij deze activiteit. Het filmpje over de school van vroeger en de bijhorende straffen zal zeker indruk gemaakt hebben!

Welkom in het eerste leerjaar

  Welkom in het eerste leerjaar     Beste ouders,   Jullie zoon/ dochter start in september in het eerste leerjaar. Een hele g...